NYBAGT HUNDEEJER. 
Når man lige har anskaffet sig en lille 8 - ugers hundehvalp er der mange praktiske ting, man kan blive usikker på.
Hos den opdrætter, hvor man har købt hvalpen, har man som regel fået en masse gode råd om fodring og opdragelse. Men mange gange er man så optaget af at komme hjem med sit lille vidunder, at mange af informationerne er glemt når man kommer hjem.
Derfor har vi gjort os til en regel at give vore hvalpekøbere en "brugsanvisning" med, hvor der er givet svar på - råd om - de mest almindelige problemer, man støder på de første dage og uger efter man har forøget familien med en hundehvalp.
Problemer kan selvfølgelig gribes an på mange forskellige måder, og der findes ingen entydige rigtige metoder. Vi vil derfor opfordre alle til at kontakte deres opdrætter, så snart de er i tvivl om noget. Husk at de fleste opdrættere er gamle erfarne hundefolk, som har prøvet at opdrage mange hvalpe.
 
"BRUGSANVISNING."

RENLIGHED:
Hvis man de første dage efter modtagelsen af hvalpen sørger for, at holde den under opsyn, kan den gøres renlig på få dage.
Princippet i renliggørelsen er at lufte hunden på de tidspunkter, hvor man må forvente, at den skal af med noget, nemlig når den lige har spist og når den lige har sovet.
Når man på disse tidspunkter lufter hvalpen, skal man blive ude med den indtil den har besørget sit ærinde (også selv om det tager en time). Så snart den er færdig skal den roses med lys og glad stemme og evt. klap. Når man nogle gange har haft held til at rose hvalpen for at gøre sig ren ude, kan man begynde at skælde den ud evt. ruske lidt i nakkeskindet, hvis den sætter sig indendørs (kan man nå at afbryde den, løfter man den op med bunden i vejret, bærer den ud og lader den gøre sig færdig udendørs). Hvalpen vil hurtig fatte meningen: Det er rart at gøre sig ren udendørs, men ubehageligt at gøre det inde.
Hvis hvalpen skal være alene, er det klogt at lade den opholde sig i et rum (eller endnu bedre en hundegård), hvor man ikke normalt forlanger af den, at den skal være renlig. Og det forvirrer under alle omstændigheder hvalpen, hvis man, når man kommer hjem, skælder den ud for noget, den måske har gjort for en halv time siden.
SOVESTED:
Før man får hvalpen hjem, bør man have bestemt, hvor hunden skal sove. Da hunde er flokdyr, er de ikke særlig interesserede i at være alene. De befinder sig bedst, når de er sammen med flokken. Derfor gør man hvalpen en tjeneste, hvis man anviser den en hvile- eller soveplads, hvorfra den kan følge med i hvad der foregår i huset. Og det skal være sådan, at den frit kan opsøge denne plads, når den har lyst. Det er vigtigt, især hvis der også er børn i familien, at hvalpen får lov at være i fred, når den opsøger sin plads. Så har den nemlig altid et sted at søge hen, hvis f.eks. legen bliver for voldsom, og den behøver aldrig at blive irriteret over, at den ikke kan få fred. En lille hvalp er godt nok selv en værre krudtugle, men ikke ret lang tid ad gangen. Den tumler måske i 15-20 min., så trænger den til en lur på 1/2 -1 time før den er frisk igen.
Lige så vigtigt det er at beskæftige sig med hvalpen når den er frisk, lige så vigtigt er det at lade den hvile, når den har brug for det. Gør man ikke det, risikerer man at give hunden stress.
Hvalpens plads kan bare være et bestemt sted i huset (hvor den ikke ligger i vejen, heller ikke når den bliver stor), en hundeseng eller en hjemmebygget kasse. Udformningen af pladsen er ikke vigtig for hvalpen, blot må der ikke være træk.
Hvalpen kan udmærket acceptere et hvilested for dagen og et andet for natten (hvis det er mest praktisk).
Hvis man kan lave en hundegård, er det det sundeste hvilested, evt. kan den bruges om natten, når hvalpen skal være selv, eller hvis man en dag har lidt travlt i huset og hvalpen hele tiden går i vejen. Ved at gå ude i den friske luft en del af døgnet, hærdes hunden fysisk.
 
VORT RÅD:
Hav hunden om jer så meget som muligt.
Tag den med så mange steder som muligt.
Men når den ikke kan være sammen med jer,
så lad den gå udendørs i en hundegård
og blive sund og stærk. 
INDKALDELSE:
Når I modtager hvalpen, er den ikke vant til hverken halsbånd eller line.
Man kan også roligt lufte den i sin have uden snor, for selv om hvalpen er nysgerrig, løber den ikke mange meter væk.
Når man skal have fat i hvalpen igen MÅ MAN IKKE løbe efter den eller skælde ud, men derimod lokke hvalpen med lys stemme hen til sig, mens man enten sidder på hug eller går baglæns og evt. klapper i hænderne samtidig med at man kalder.
Når hvalpen kommer skal den selvfølgelig have ros og klap.
En hvalp opfatter en hugsiddende person som venlig, og når stemmen samtidig er lys, kan den slet ikke stå for dette tilbud om kontakt.
Hvis derimod "far" eller "mor" står oprejst eller løber efter, opfattes de som truende, og giver på ingen måder hvalpen lyst til at komme.
At skælde hvalpen ud eller slå den når den kommer (fordi den måske ikke kom med det samme, der blev kaldt) er en dødssynd. For hvalpen opfatter kun, at det var ubehageligt at komme ind til "far" og man rokker derved kraftigt ved hvalpens ellers fuldkomne tillid til "far", og man er gået det første skridt på vejen til at få en usikker og trykket hund. 
TYGGERI:
En hund bruger sin mund og sine tænder, som vi andre bruger vores hænder, nemlig til at opfatte form, hårdhed, sammensætning o.s.v.
En hvalp vil altså "smage" på alt i den nye hjem (ligesom et 1-års barn vil røre ved alt). Desværre synes vi mennesker ikke altid at tingene er så pæne når hvalpen har "smagt" færdig.
Derfor må vi give den nogle ting at tygge i, som ikke mere har værdi for os (det kan være alt fra en sammenrullet avis til en gammel sok eller sko). Hvis vi stadigvæk sammenligner hvalpen med et lille barn,- da mister de hurtigt interessen for et stykke legetøj, men kaster sig med glæde over et andet. Lad derfor hvalpen have et rigt udvalg af legetøj, så den ikke af kedsomhed går løs på nogle af "de forbudte ting".
Når hvalpen gnaver i ting som man ikke vil have ødelagt, skal den have skæld ud og om nødvendigt rusk i nakkeskindet (tit er det nødvendigt at tage hårdt ved den for at få den til at holde op, men her er det vigtigt at trumfe sin vilje igennem, for selv om hvalpen har forstået, at denne ting må den ikke bide i, kan den (især ved psykisk stærke hvalpe) godt lide at afprøve om dens nye flokfører nu er værdig (konsekvent og stærk) nok, til at bestemme over den. Lader man hunden få sin vilje, har man samtidig give hvalpen den erfaring, at hvis den bare er stædig nok, kan man få det som man vil have det. Og en dag, når hvalpen er blevet til en stor hund og den føler sig stærk nok, vil den forsøge at tage magten).
Men brug dog ikke mere strenghed en nødvendigt, som regel vil man kunne aflede hvalpens opmærksomhed fra en forbudt ting, ved at lege med den med noget af dens legetøj. Hovedsagen er, at den får at vide: "Det må du ikke røre ved", og at den så lader være med det. 
GENERELT:
For at være en god flokfører for sin hund, som den kan bevare troen på og tilliden til, kræves der altså at man er 100%  konsekvent og at både ris og ros bliver givet på den rigtige måde og ikke mindre vigtigt på det rigtige tidspunkt (umiddelbart i forbindelse med dåden eller udåden).
Man kan altså ikke opdrage en hund efter mønsteret for moderne børneopdragelse, da der ikke eksisterer begreber som medbestemmelse eller medindflydelse, for hunden. For den er det enten eller. Og vi kan ikke få hunden til at forstå os, det er os, der skal forstå hunden.
I den lille hvalp er der nemlig indbygget evnen til blindt at adlyde, og det er op til os at bevare og benytte denne evne til begge parters glæde og tilfredsstillelse.
Når man køber en hvalp, køber man altså et "materiale" (selvfølgelig skal man forvisse sig om, at "materialet" er af bedste kvalitet), men man skal selv vide at benytte "materialet" på bedste måde, for at få det bedste produkt, nemlig en fysisk og psykisk sund hund, som er rar og nem at omgås og som glæder sig over at få lov til at arbejde for sin flokfører. 
SOCIALISERING:
Når hvalpen efter en til to uger er faldet til i sine nye omgivelser, skal man begynde at vænne den til den store verden.
Dette gøres ved at gå små ture med hvalpen i kvartererne, hvor der ikke er for meget trafik. Lad endelig hvalpen snakke med så mange mennesker som muligt, således at den får så mange positive oplevelser med mennesker som muligt. Efterhånden opsøger man stærkere trafikerede områder, således at hvalpen fra barnsben oplever så meget som muligt.
Hvis man ikke sørger for at hvalpen, inden den bliver 4-6 mdr., får alle disse oplevelser, risikerer man, at den bliver sky, bange eller aggressiv, når man senere vil udsætte den for disse ting, og desværre er det så M E G E T svært at lave om på.
MOTION: 
Den lille hvalp får stort set sit motionsbehov dækket gennem flittig leg. Det er skadeligt for hvalpen, hvis man for tidligt begynder med lange trave- og cykelture.
Det er meget forskelligt hvor gammel hvalpen er, når den viser trang til virkelig motion. Jeg vil anbefale, at motionere hvalpen i områder, hvor den kan løbe løs, så viser den nemlig selv, hvornår den er træt.
Først når hvalpen er 11-13 mdr. kan man begynde at tage små cykelture.
Overordnet set skal en hvalp ikke motioneres for meget før den er færdig udviklet knoglemæssigt. For en schæfertæve vil det være ca. når hun et 10 - 12 måneder, hanner lidt senere, før den alder er cykling bandlyst. Cykling er i det hele taget ikke en speciel god træningsform for hunde. En hvalp på ca. 8 uger må gå ca. 5 - 10 minutter af gangen, og så kan man lægge 5 minutter på pr. måned den bliver ældre. D.v.s. når hvalpen er 8 måneder må den gå ca. 30 - 40 minutter, bedst uden snor hvis det kan lade sig gøre.
IDEELLE FODEREMNER: 
Et færdigfoder af god kvalitet er den ideelle løsning, da sådan et produkt indeholder alt, hvad jeres hvalp har behov for. Et for billigt foder kan blive dyrt - i dyrlægeregninger.
Vi anbefaler, at hvalpen indtil 1års-alderen fodres med Nutro hvalpefoder, derefter med Nutro voksenfoder. Den første tid med Nutro Puppy LB, og vokser den hurtigt, skifter man over på Nutro Choice Puppy. 
UØNSKEDE FODEREMNER:
Sød og let mælk, vildt og lammeben.
Et færdigfoder af dårlig kvalitet. Køb aldrig et billigt færdigfoder. Det eneste sted producenten kan spare penge er på råvarerne - produktion, sække, distribution m.v. koster jo det samme uanset om det er et godt eller dårligt foder.
DÅRLIGE MAVER:
Havresuppe og kogt vand i 2 dage - derefter dyrlæge.
Ved temperatur på over 39 - altid dyrlæge.
FORSIKRING:
Alle hunde skal have en lovpligtig ulykkesforsikring. Husk at få denne lavet - før der sker nogen uheld. Den kan tegnes hos næsten alle forsikringsselskaber. Herudover har nogle forsikringsselskaber et tilbud til hundeejere om syge- og livsforsikring samt udvidet ansvarsforsikring.
Sidstnævnte er obligatorisk på mange træningspladser.
 
HUSK;
At hvalpen har et stort søvnbehov, overanstreng den aldrig.
At hvalpen har et stort kontaktbehov.
At hvalpen skal luftes når den har sovet, spist og leget.
At hvalpen aldrig må blive fed, en overfodret hvalp er en sløv hvalp.
At hvalpen altid skal have frisk drikkevand stående.
At hvalpen skal forsikres og vaccineres.
At hvalpen skal have en ormekur.


Hjertelig tillykke med det nye familiemedlem. Vi har som opdrættere bestræbt os på, at avle en hund med så gode egenskaber som muligt, så den kan repræsentere sin race bedst tænkeligt, og følger du de anvisninger som vi har givet dig med på vejen, vil du få en frisk, sund og racetypisk hund, der vil vogte dit hjem og give dig mange glæder. Vi håber, du vil blive ved med at holde kontakten ved lige med os, da vi meget gerne vil følge vore hvalpe, for at se om de nu holder den standard, som vi har lovet dig, og som vi selv forventer. Men får du alligevel problemer, står vi altid til tjeneste med råd og vejledning.

FASERNE I UDVIKLINGEN HOS HUNDE:
 4 - 7 uger: Prægningsfasen.
 1 - 2 uger:    Begyndende udvikling af sanserne, spec. lugte.
 3 - 5 uger:    Flokprægning, kontakt med andre dyr/ mennesker, nysgerrige.
 5 - 7 uger:    Interesse for jagt, lugtesansen, oparbejde dominans og forsvarslyst gennem leg.
 8 - 12 uger:   Socialiseringsfasen, tiltagende leder-prægning.
13 - 16 uger:  Dominansfasen/rangordningsfasen; stimulere/styre dominanstendens, begyndende hormonproduktion af mandlige kønshormoner.
 4 - 7 mdr.:    Flokdannelsesfasen, rolige periode. Stigende behov for flokdannelse, fysisk og adfærdsmæssigt stabil periode, indlæring uden tvang.
 7 - 10 mdr.:   Pubertetsfasen/fysisk kønsmodning, atter tendens til at ændre rangordenen, psykisk ikke stabile, 1. løbetid.
10 - 17 mdr.:  Dressurperioden, psykisk og fysisk rolig periode, træning med andre hunde.
 17 - 22 mdr.: Psykisk kønsmodning/tredje kønsmodenhed.
E.JuL
 
OPBYGNING AF FORSVAR IMOD SYGDOMME.
Nyfødte hvalpe får via modermælken tilført forsvarsstoffer imod en række sygdomme, som tævehunden livet igennem har opbygget modstandskraft imod. Langsomt igennem de første 10-16 leveuger falder indholdet af disse forsvarsstoffer ned under den værdi, hvor de kan beskytte hval­pen mod de pågældende infektioner - men man ved aldrig nøjagtigt hvornår.
Ved at vaccinere - pode med dræbt eller svækket virus - vil hvalpenes organismer tvinges til at danne egne forsvarsstoffer (antistoffer). Vaccinen vil imidlertid neutraliseres af modermælkens forsvarsstoffer, der kan have effekt op til den 16. leveuge - derfor må man sikre sig ved at vaccinere 2 eller 3 gange i denne periode.
Vaccinationsprogrammet skal også tilpasses de forskellige virustyper. 
SMITSOM LEVERBETÆNDELSE
er en virusinfektion, der angriber hvalpe i 2-6 måneders alderen.
Symptomerne ved SMIDTSOM LEVERBETÆNDELSE er høj feber, mavetarmbetændelse med brækninger, diarre og bugsmerter. Der ses klart slim fra øjene og der ses gulfarvning gulsot - i mundslimhinden.
PARVOVIRUS DIARRE er en smitsom virusinfektion, der angriber hunde i alle aldre. Symtomerne på PARVOVIRUS DIARRE er voldsomme opkastninger og vandig, blodig ildelugtende diarre.
Der optræder i løbet af timer et voldsomt væsketab, chok og senere død. Hos hvalpe under 8 uger kan der udvikles muskeldege­neration i hjertet. 
HUNDESYGE
Hundesyge er en meget infektiøs og smitsom virusin­fektion, der også kan angribe ræve, ildere, mårer og lækatte.
Symptomerne på HUNDESYGE er høj feber, symptomer på bronchitis, lungebetændelse, halsbetændelse, bihulebetændelse, mavetarmbetændelse.
Der ses nedstemthed, appetitløshed, hoste og åndedrætsbesvær, gulgrønt pus fra næsebor og øjne, opkastning og diarre.
I værste fald ses siden kroniske kramper og bevidsthedstab.
KENNELHOSTE (Parainfluenza).
er en mindre alvorlig virusinfek­tion, der oftest angriber yngre hunde, specielt hvor flere er samlet, f.eks. i kenneler eller pensioner.
Der er en ret banal lidelse, der ­kan være meget irriteren­de, og de første døgn kan give lidt tem­pera­tur, appetit­løshed og nedstemthed.
Hovedsymptomet på KENNELHOSTE er den voldsom­me, tørre hoste, der ofte slutter med forsøg på bræk­ning. Hosten aftager i løbet af 1-5 uger.
VACCINATION
Ingen hunde har en naturlig immunitet. Den opnås kun ved vaccination eller efter smitte og overlevet sygdoms­ud­brud.
Immuniteten - antistofferne - fra modermælken er som nævnt kun en kortvarig beskyttelse i de første leveuger.
De forskellige vacciners evne til at fremprovokere en effektiv beskyttelse er grundlaget for et givet vaccina­tions­program.
VACCINATIONSPROGRAM
Det normale vaccinationsprogram mod HUNDESYGE, SMITSOM LEVERBETÆNDELSE, PARVOVIRUS DIARRE OG KENNELHOSTE. gennemføres ved at vaccinere hvalpen i 12 ugers alderen og revaccinere i 16 ugers alderen.
Hvis man vil sikre yderligere ved at vaccinere før 12 ugers alderen, skal hvalpene vaccineres endnu 2 gange med 4 ugers mellemrum.
Der skal revaccineres en gang årligt for at bibeholde beskyttelsen.
VIGTIGT: Hvalpene skal inden første vaccination have gennemgået en ormekur mod spoleorminfektion inden for de sidste 2 uger - ligesom de i denne periode ikke må have været syge eller have fået antibiotikabehandling.

   
Copyright 2010-2018: Kennel Heager